ABECEDNIK

avokado

Kdo ima rad AvOkAdO?

Vegizavri sigurno, kaj pa ti?

Avokado je hruškasti, približno 300 gramov težki sadež, ki ga lahko kupujemo vse leto. Sadeži nikoli ne dozorijo na drevesu, temveč padejo na tla, ko so še nezreli, nato pa hitro zorijo. V nasadih sadeže zato oberejo takoj, ko dosežejo ustrezno velikost. Takšne prodajajo tudi v večini slovenskih trgovin. Zaradi lastnega zdravja in skrbi za okolje, seveda priporočamo nakup ekološko pridelanega. Barve plodov so različne, od svetlozelene do črnozelene. Za uživanje je avokado primeren, ko se pod pritiskom prsta nekoliko vda. Če ne zaupaš takšnemu testu, lahko zrelost preveriš s tem, da odstraniš “pecelj” na vrhu sadeža in pogledaš barvo mesa, ki se skriva po njim. Če ima lepo, svetlo zeleno-rumeno barvo, je idealen za uporabo. Najbolje ga je prerezati po dolžini, nato pa z žlico odstraniš meso in koščico. Hitro ga je potrebno pokapati z limoninim sokom, saj pomembne maščobne kisline pod vplivom svetlobe oksidirajo v nekaj minutah. Koščico lahko uporabiš za vzgojitev sobe rasline.

Avokado nam pomaga, da v presnovo vnesemo najboljše beljakovine, zdrave maščobe in koristne ogljikove hidrate. Bogat je s kakovostnimi maščobnimi kislinami, vsebuje jih 10-15%. Večina teh (tri četrtine) je v avkoadu v obliki večkrat nenasičenih maščobnih kislin, zato je avokado idealno živilo za tiste, ki se želijo odreči maščobam živalskega porekla.

Avokado vsebuje prav poseben ogljikov hidrat (manoheptulozo), ki v nasprotju z drugimi ogljikovimi hidrati ne pospešuje izločanja inzulina. Zato se raven sladkorja v krvi ne dvigne preveč, živčni sistem pa prejme več glukoze, ki je njegova edina hrana. Posledica je, da se počutimo vitalni, sveži in bistrega duha. Avokado vsebuje tudi beljakovine, vitamine (B6, B9, C) in mineralne snovi v zelo kvalitetnih razmerjih.

Juhuhu avokado, kajne?